-
Bulut Teknoloji Hizmetleri Eğitim ve Danışmanlık Merkezi
-
Amazon AWS Web Servisleri Sertifika Destek Hazırlık Programı
Bulut Bilişim Nedir?
Bulut bilişim, Multi-Tenancy BT kaynaklarının internet üzerinden, istek üzerine ve kullandıkça ödeme fiyatlandırmasıyla sunulmasıdır. Fiziksel veri merkezleri ve sunucuları satın almak, bunlara sahip olmak ve sürekliliklerini sağlamak yerine, Amazon Web Services (AWS) gibi bir bulut sağlayıcının sunduğu işlem gücü, depolama ve veritabanları gibi teknoloji hizmetlerine ihtiyaç duyduğunuzda erişebilirsiniz.
Bulut Bilişim Türleri
Üç ana bulut bilişim türü arasında, Hizmet Olarak Altyapı, Hizmet Olarak Platform ve Hizmet Olarak Yazılım bulunur. Her bulut bilişim türü, ihtiyaçlarınıza uygun hizmet setini seçebilmeniz için farklı düzeyde kontrol, esneklik ve yönetim sağlar.
Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)
IaaS, bulut BT için temel yapı taşlarını içerir. Genellikle ağ iletişimi, bilgisayarlar (sanal veya tahsis edilmiş donanım üzerinde) ve veri depolama alanına erişim sağlar. IaaS, BT kaynaklarınız üzerinde en yüksek esneklik ve yönetim denetimi seviyesini sunar. Bu, birçok BT departmanının ve geliştiricinin aşina olduğu mevcut BT kaynaklarına benzer.
Hizmet Olarak Platform (PaaS)
PaaS, altyapı (genelde donanım ve işletim sistemleri) yönetimi ihtiyacınızı ortadan kaldırarak uygulama dağıtma ve yönetim alanlarına odaklanmanızı sağlar. Bu da kaynak tedariki, kapasite planlaması, yazılım bakımı, düzeltme ekleri veya uygulamanızın çalıştırılmasıyla ilgili diğer benzer zorlu görevler konusunda endişelenmemenize ve bu sayede daha verimli bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur.
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)
SaaS, hizmet sağlayıcısı tarafından çalıştırılan ve yönetilen tamamlanmış bir ürün sunar. SaaS, çoğu zaman son kullanıcı uygulamalarını (web tabanlı e-posta gibi) ifade etmek için kullanılır. SaaS teklifiyle, hizmetin bakımı veya altyapının yönetimi konusunda endişelenmeniz gerekmez. Düşünmeniz gereken tek şey bu yazılımı nasıl kullanacağınızdır.
Bulut Bilişimi Kimler Kullanıyor?
Her türden, boyuttan ve sektörden kurum, bulutu veri yedekleme, olağanüstü durum kurtarma, e-posta, sanal masaüstleri, yazılım geliştirme, test etme, büyük veri analizi ve müşterilere dönük web uygulamaları gibi çok çeşitli alanlarda kullanmaktadır. Örneğin, sağlık hizmetleri şirketleri, bulutu hastalar için daha kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmek için kullanır. Finansal hizmet şirketleri, bulutu gerçek zamanlı dolandırıcılık algılamayı ve önlemeyi desteklemek için kullanır. Bilgisayar oyunu geliştiricileri, bulutu dünya çapında milyonlarca oyuncuya çevrimiçi oyunlar sunmak için kullanır.
Bulut Bilişimin Avantajları
Çeviklik
Bulut, daha hızlı yenilik yapabilmeniz ve hayal edebildiğiniz neredeyse her şeyi yapabilmeniz için çok çeşitli teknolojilere kolayca erişmenizi sağlar. İhtiyaç duyduğunuzda işlem, depolama ve veritabanı gibi altyapı hizmetlerinden Nesnelerin İnterneti, makine öğrenimi, data lake'ler, analiz ve daha fazlasına kadar kaynaklarınızı hızla kullanmaya başlayabilirsiniz.
Teknoloji hizmetlerini dakikalar içinde dağıtabilir ve fikir aşamasından uygulama aşamasına, öncekine göre birkaç kat daha hızlı bir şekilde geçebilirsiniz. Bu da size denemeler yapma, yeni fikirleri farklı müşteri deneyimlerinde test etme ve işletmenizi dönüştürme özgürlüğü verir.
Esneklik
Bulut bilişim sayesinde, gelecekteki en yoğun ticari etkinlik düzeyleri için önceden fazla kaynak tedarik etmeniz gerekmez. Bunun yerine, gerçekten ihtiyaç duyduğunuz miktarda kaynak tedarik edersiniz. Bu kaynakları, işletmenizin ihtiyaçları değiştikçe kapasiteyi anında yükseltecek ve düşürecek şekilde artırabilir veya azaltabilirsiniz.
Maliyet Tasarrufu
Bulut, değişken giderleri sabit giderler (veri merkezleri ve fiziksel sunucular gibi) ile değiştirmenize ve yalnızca tükettiğiniz kadar BT için ödeme yapmanıza olanak sağlar. Ayrıca, ölçek ekonomisi sayesinde değişken giderler, işlemleri kendiniz yaptığınızda ödeyeceğinizden çok daha düşük olur.
Dakikalar İçinde Küresel Olarak Dağılım Yapın
Bulut ile, yeni coğrafi bölgeleri kapsayacak şekilde genişletme yaparak dakikalar içinde küresel olarak dağıtım yapabilirsiniz. Örneğin, AWS'nin altyapısı, uygulamanızı sadece birkaç tıklamayla birden fazla fiziksel konumda dağıtabilmeniz için dünyanın her yerini kapsamaktadır. Uygulamaların son kullanıcılara daha yakın olması, gecikmeyi azaltır ve son kullanıcıların deneyimini iyileştirir.